Intresset för odling är jättestort i Sverige. När SCB för några år sedan gjorde en undersökning om vad svenskarna gör på fritiden svarade över 70 procent att de arbetar i trädgården. Över 40 procent svarade att de gör det ofta.
Det är ett intresse som ökar, dessutom. Det vet Eva Robild, som är trädgårdsexpert och har gett ut en rad trädgårdsböcker.
– Ja, intresset bara ökar och det når nya grupper hela tiden. Nya familjer, i trettioårsåldern är intresserade av odling i dag på ett helt annat sätt än bara för tio pår sedan, säger Eva Robild.
På senare tid har det blivit populärt att odla i pallkragar. Det ser man i många trädgårdar nu för tiden. Det märker inte minst Eva Robild, som gav ut boken ”Odla i pallkrage” för två år sedan.
Hur har responsen på boken varit?
– Fantastisk, måste jag säga. Den har sålt i 30 000 exemplar, vilket är väldigt mycket för en trädgårdsbok i Sverige, och den säljer fortfarande! säger Eva.
Just pallkragen kan vara en orsak till att odling blir allt mer populärt. Det har gjort det lättare att komma igång.
– Jag brukar säga att man kan sitta där en fredagskväll med ett glas vin och sin tacos och sen innan helgen är över har man en odling igång. Idén väcks där vid middagen, på lördagen är man och köper prylar och på söndag har man sin pallkrageodling igång.
– Det är en folkrörelse detta med att odla i pallkrage.
Vad är det bästa med pallkrageodling?
– Det är enkelt. Man behöver inte tänka på att skruva eller spika. Det är bara att veckla ut den där rektangeln och sätta igång. Det är en kvadratmeter och man kan tycka att det är väldigt litet, men det är en bra yta att börja med.
Finns det någon nackdel?
– Man får vattna lite mer om det är en torr sommar, det är nackdelen med pallkrage. Men det mesta går att odla i pallkrage.
Pallkragar är ju av trä och det håller väl inte för evigt?
– Allt trä förmultnar. Men jag har haft mina pallkragar i sex-sju år och de håller fortfarande. Vill man förbättra hållbarheten kan man olja in dem med linolja. Men man ska akta sig för att klä in dem med plast, det blir kondens mellan träet och plasten och det är inte bra för träet.
Vad har du för tips för en nybörjare på pallkrageodling?
– Jag skulle tipsa att göra den två våningar hög. Då får man i lite mer jord och det blir en bättre fuktighet. Det blir lättare att odla i två våningar.
Man kan odla vad som helst i en pallkrage, anser Eva Robild. En nybörjare kan gå på känsla.
– Man ska odla det man tycker är gott. Tycker man om rädisor ska man odla det. Potatis är lätt att odla. Vill man ha mycket skörd är squash lämpligt att börja med.